Om os

Gilleleje Wine blev etableret i 2018, da Merete & Søren Engelsen erhvervede den gamle gård "Østergaard" i det smukke Hågendrup kun 3 km syd for Gilleleje Havn. Gården er på i alt 3,5 hektar med 2 hektar sydvendt mark, som nu er tilplantet med Solaris (5000 stokke), Muscaris (200 stokke) og Frühburgunder (Pinot Noir, 1700 stokke). Gilleleje Wine er et familieforetagende og er yderst afhængig af hjælp fra vores 4 drenge, deres kærester og resten af familien.

Jorden på Østergaard er typisk morænejord eller leret højlandsjord skabt af sidste istid. Denne jordtype indeholder masser af sten fra de norske fjelde og har en god lagring af mineraler i lerlaget på ca. 1,5 m dybde. Marken har tidligere været brugt til heste og frilandsgrise, og har i de sidste 25 år ikke blevet sprøjtet med kemiske stoffer og det har vi til hensigt at fortsætte ved at holde mængden af sprøjtning til det absolutte minimum. Det afspejles utrolig tydeligt af niveauet af mælkebøtter om foråret 😊 Vi har endnu ikke ansøgt om økologisk mærkning, men vi agter at gøre os fortjent til dette.

Selvom vi fra vores professionelle liv har stor erfaring med mad og fødevareanalyse, er vores vinprojekt i høj grad "learning by doing". På den måde har vi med hjælp fra familie og venner plantet hver eneste vinstok selv og selv monteret hvert eneste espalier. Vores ældste søn Valdemar, der er uddannet gartner, har været en uvurderlig hjælp til at designe og eksekvere på planlægningen af marken. Al begyndelse er svær og tidskrævende og i begyndelsen blev ukrudtsbekæmpelse udført i hånden og med plæneklipper, men nu har vi en traktor til at udføre dette vigtige arbejde.

Det er vores ambition at lave "gårdvine", der er tilpasset Østergaards jordbund og kystnære mikroklima. Vores første prioritet vil være at skabe en tør hvid, der kan passe godt til hedonistisk ophold på terrasserne i især Nordsjælland og Gilleleje. Den skal også komme i en version, der passer til skaldyrs- og skaldyrsrestauranterne i Gilleleje Havn. Mens vi prøver at udmærke os i det hvide, vil vi langsomt forbedre den røde, der får den fenoliske smag, der er så attraktiv for Pinots.

About us

Gilleleje Wine was established in 2018, when Merete & Søren Engelsen acquired the old farm “Østergaard” in the beautiful Hågendrup just 3 km south from the unique harbor Gilleleje Havn. The estate is in total 3.5 hectare and it is the mildly descending 2 hectare field facing south, that we have planted with Solaris (3/4) and Pinot Noir (Frühburgunder, 1/4). 

The soil at Østergaard is typical moraine soil or clayey highland soil created by the last ice-age. This type of soil contain plenty of stones from the Norwegian mountains and have a good retention of minerals in the clay layer at approximately 1.5 m depth. The field have been used for horses in the last 20 years and we intend to keep the amount of spraying to the the absolute minimum required, which clearly is reflected by the level of dandelions in the spring. We have not yet applied for organic production, but we intend to earn this.

Although we from our professional lives have extensive experience in food and food analysis, our wine project is very much “learning by doing”. Along these lines we have with the help of family and friends planted every single vine and mounted every single espalier ourselves. Our son Valdemar, who is educated as a gardener, has been an invaluable help in designing and executing on the plan. In the beginning, weed control was perfomed by hand and by lawnmower, now we have a tractor to do this important work.

It is our ambition to make “farm-wines” that are adapted to the soils and near-coast microclimate of Østergaard. Our first priority will be to create a dry white that can fit well for hedonistic living at the terrasses in Northern Zeeland and Gilleleje in particular. It should also come in a version which fit to the shell-fish and seafood of the restaurants in Gilleleje Havn. While trying to excel in the white, we will slowly improve on the red getting the phenolic taint that is so attractive with pinots.